Ce e-n mână nu-i minciună, sau cel puțin așa se pare că gândesc patronii oltenițeni, pentru că deși majoritatea populației ocupate din oraș este concentrată în sistemul de stat, și prin urmare angajații primesc salariile pe card de ani buni, nu multe dintre magazinele care practică vânzarea cu amănuntul sunt dotate cu POS-uri.
În timp ce supermarket-uri din Oltenița, afiliate marilor lanțuri de magazine, încearcă să înlesnească procesul de achiziție și practică promoții prin care să-i facă pe clienți să lase cât mai mulți bani la casele de marcat, nu e de mirare că mulți dintre comercianții autohtoni nu raportează profituri prea mari la sfârșit de an.
Spunem asta pentru că am mers în toate magazinele alimentare de pe cele mai circulate străzi, mai precis pe strada Argeșului, Bulevardul Republicii, Bulevardul Tineretului și Bulevardul Mărășești, și am întrebat dacă se poate plăti cu cardul. Am trecut pragul a 21 de buticuri. Rezultatul? În doar 3 dintre acestea clienții puteau cumpăra chiar dacă nu aveau cash la ei: la magazinul alimentar de la Union, situat pe Bulevardul Tineretului nr. 103, în magazinul alimentar situat în bl P4, la parter de pe strada Argeșului. Pe Bulevardul Mărășești, într-un singur magazin clienții pot plăti cu cardul, și anume la SC IONALEX SRL.
Din punct de vedere logistic, montarea POS-urilor este relativ facilă, căci majoritatea băncilor asigură servicii de montare a dispozitivelor pentru citirea cardurilor în mod gratuit. Comisioanele percepute de bănci la plățile efectuate cu cardul sunt infime, iar viramentul se poate efectua în aceeași zi sau după 24 de ore, în cazul în care plata se face de pe un card al unei bănci diferite decât cea care a instalat POS-ul. Din punctul de vedere al contabilității, plata prin card nu îngreunează procesarea actelor în vreun fel, dar cu toate acestea se pare că majoritatea societăților al căror cod CAEN este 4711 preferă banii fizici.
Conform site-ului Firme.info, în Oltenița figurează 822 de firme active.