Biblioteca Liceului “Neagoe Basarab” Olteniţa a adăpostit ca într-un cenaclu literar o pleiadă de acriitori şi critici literari împreună cu elevi şi profesori ai liceului. Aceştia s-au întâlnit pentru a marca un moment important al poeziei contemporane româneşti. Avocatul, poetul şi publicistul olteniţean Liviu Capşa este cel care a organizat acţiunea de miercuri, 14 decembrie. Acesta arată în cuvântul său de început de ce sunt importante întrevederile culturale, reamintind celor prezenţi o altă astfel de manifestare desfăşurată anul trecut în aceeaşi bibliotecă a liceului: “Trei realizatori ai revistei Luceafărul de Dimineaţă au fost invitaţi anul trecut la liceu: Dan Cristea, Gelu Negrea şi Constantin Stan. Din păcate, Constantin Stan nu mai este printre noi, dar rămâne opera lui, rămân romanele, publicistica lui şi îmi amintesc cu emoţie când acum un an Constantin Stan a citit un fragment din romanul lui, capodopera lui – „Romanul de Bucarest”- care ulterior a fost nominalizată la premiile Uniunii Scriitorilor. Întâlnirea noastră de astăzi stă sub semnul unui proiect al Uniunii Scriitorilor intitulat „Poezia română astăzi”. Ora de poezie ne-am gândit să o desfăşurăm azi aici la Neagoe Basarab. Este minunat că reuşim să ne întâlnim astăzi aici când elevii, liceenii şi nu numai ei îşi fac tot mai puţină vreme pentru astfel de întâlniri de lectură, pentru literatură şi poezie, iar faptul că ne întâlnim astăzi aici în opinia mea este deja o victorie a poeziei în această bătălie cu televiziunile care continuă în mod agresiv această operă de îndobitocire în masă, continuă cu alte forme de manifestare a mondenităţilor pasagere. Despre poezia română contemporană şi despre poeţii românii îl voi ruga pe Dan Cristea să ne vorbească” spune Liviu Capşa, care totodată a făcut şi prezentările. Scriitorii sosiţi la Olteniţa au fost directorul revistei Luceafărul de Dimineaţă, criticul literar Dan Cristea aflat pentru a 3-a oară la Olteniţa, vicepereşedintele Uniunii Scriitorilor şi directorul executiv al revistei România Literară, poetul şi prozatorul Gabriel Chifu, aflat pentru prima dată la Olteniţa. Cel de-al treilea invitat de marcă al evenimentului cultural a fost preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, secretar general de redacţie al revistei „Luceafărul de Dimineaţă”, poetul, prozatorul, dramaturgul Horia Gîrbea.
Dan Cristea a subliniat în cuvântul său faptul că poezia nu se mai citeşte, şi nu doar în România. „Poezia a încetat să mai fie unul dintre genurile care să pătrundă în masele de cititori. După părerea mea, o contribuţie în sensul negativ al cuvântului, a avut-o romanul secolului al XIX-lea, al XX-lea, au fost intr-o ofensivă extraordinarră şi mai accesibile publicului larg, publicate în tiraje foarte mari, ecranizate şi au pus în umbră poezia, dar speranţele există şi ele sunt reprezentate de dumneavoastră, cititorii tineri.” spune Dan Cristea.
După o amplă descriere a poeziei şi cadrului său de manifestare, ceilalţi doi invitaţi au recitat poezii din operele lor publicate în ediţiile contemporane. De asemenea, Liviu Capşa a prezentat câteva versuri ale poeziilor sale din volumul de poezii „Raiul ascuns”. Elevii au ascultat cu interes poezia celor invitaţi.
„Sperăm că această oră de poezie cu oaspeţii noştri şi minunatele lor creaţii v-au apropiat de poezia română contemporană, vă dorim să veniţi cât mai des la bibliotecă, să luaţi cărţi de poezie, să citiţi reviste literare şi sperăm să ne întânim şi cu alte ocazii la ora de poezie la biblioteca.” încheie Liviu Capşa.
O elevă a liceului a prezentat o poezie, creaţie proprie, pentru care a primit din partea lui Horia Gîrbea sprijin în a-i publica compoziţiile.
Laura Suzeanu