“Le sport consiste à déléguer au corps quelques-unes des vertus les plus fortes de l’âme” - Sportul consta in a delega corpului cateva dintre virtutile cele mai mari ale sufletului.”
Jean Giraudoux

Nelson MANDELA
Toata aceasta “psihoza” provocata de decizia guvernului de a introduce ore suplimentare de EDUCATIE FIZICA provine, in opinia noastra, din diferentele de perceptie si decalajul intre nivelurile de intelegere a notiunilor vehiculate atunci cand se vorbeste despre sport. Nimic rau in asta, fiecare dintre noi vine din zone si orizonturi culturale diferite si are cunostiintele pe care viata si experienta au avut grija sa i le ofere. Aspectul penibil sau grav – nu stim exact cum sa evaluam aceast gen de situatie – apare atunci cand trebuie sa le explici aceste notiuni celor din invatamant; celor care se presupune ca au misiunea (si vocatia – importanta aceasta completare) sa ne invete, sa ne predea “cunoasterea”.
Aceasta noua serie isi propune sa analizeze raportul/relatia intre fenomenul denumit generic si impropriu “sport” cu diverse institutii reprezentative ale elementelor de forta si influenta in viata sociala din Romania – educatia, biserica, media, politica, etc. – este in opinia noastra un demers cel putin folositor , cu atat mai mult cu cat valul de “nemultumiri” provocat de propunerea recenta a guvernantilor de a dubla numarul orelor de educatie fizica in programa scolara a luat prin surprindere pe foarte multi dintre noi – educatorii din sport, parinti, politicieni, etc. . In mod “inexplicabil” aceasta frumoasa initiativa a guvernului Ponta 2 este pe cale sa se confrunte cu o miscare de rezistenta absolut surprinzatoare si lucru incredibil, mai ales din partea unor dascali in aparenta “specialisti” in disciplinele “serioase” sau mai putin frivole decat educatia fizica. Si pentru ca surpriza sa fie totala, iata ca si unele functii importante din institutiile sau din lumea sportului manifesta rezerve fata de aceasta propunere, reactii care ne obliga sa ne intrebam ce s-a ales de logica bunului simt in mentalitatea si constiinta publica din Romania !?
Dar sa nu ne grabim si ascultam argumentele tuturora….Sau cel putin pe cei care vor sa le exprime si sa dezbata, eventual sa le expunem noi argumentele noastre, cine stie, poate vom reusi sa-i convingem!? Este de altfel si motivul pentru care am numit aceasta serie noua CAMAPANIE, care ca orice actiune similara se vrea difuzata… Este un fel de a va ruga sa distribuiti/difuzati/dati mai departe articolele seriei daca sunteti de acord cu ideile noastre, chiar daca nu le gasiti originale sau extrem de interesante… Noi vrem doar sa fie cu folos.
Oricat vi s-ar parea de absurd, in secolul XXI exista inca elemente cu statut de experti sau profesionisti care vad in educatia fizica sfarsitul invatamantului in tara noastra si asa pe duca dupa spusele unora. Asta doar daca motivele invocate nu sunt decat o forma de exprimare mascata a nemultumirilor vis-a-vis de faptul ca cei din lumea sportului si-au suflecat mansetele si s-au pus pe treaba cu sarg fara sa consulte pe nimeni din sfera educatiei, sanatatii si celorlate domenii si ministere care ar fi putut participa la sedinte; vom reveni asupra acestui subiect. Nu mai conteaza, semnale au fost trimise destule, dar cruciatii aveau coiful pe cap, viziera trasa, iar in galopul cailor si zgomotul armelor, “expertii” nu au lasat pe nimeni sa interfereze cu cea ce avea sa fie reforma “legii 69″ – – ce nume predestinat si pana la urma aproape “simbolic”!
De ce am facut aceasta gluma !? Pentru simplul fapt ca sportul este un fel de tap ispasitor; in opinia multora un fel de moft, ultima prioritate pe agenda unei guvernari, o ocazie de a spala sau delapida fonduri, etc. Ne amintim cu totii criticile la adresa fostelor guvernari pentru finantarea unor instalatii sportive. Sportul “si-o ia” de la toata lumea. Speram ca la sfarsitul acestei campanii sa convingem pe unii ca o instalatie sportiva poate fi pe termen lung tot atat de utila si importanta pentru comunitate ca si constructia unui spital, mai ales daca este unul in care mori cu zile.
Al 2 lea motiv ar fi faptul ca sportul si fraiele sale par sa fie un fel de cadou facut de guvernanti celor fideli pentru serviciile aduse; un loc langa putere fara responsabilitati foarte mari (in opinia lor), unde miza nu este vitala; un minister uitat sau ignorat de societatea civila, un fel de rasplata discreta, ceva de rontait fiindca avem nevoie de ei pentru ca “dau bine” desi nu se pricep la nimic; ” haideti totusi sa-i punem la sport “, par sa-si spuna domniile lor. De data aceasta in schimb ii inteleg insa si pe cei din guvernul actual. Toti cei care s-au “perindat pe la sport” pana acum, …click aici pentru restul articolului