UPDATE 10 Ianuarie: Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor a fost sesizată. Astfel, purtătorul de cuvânt al instituţiei episcopale, Nicuşor Dascălu, a declarat pentru reporterii noştri că se va forma o comisie de anchetă care va cerceta cazul, iar trimişii Episcopiei vor sta de vorbă cu oamenii din parohie cu privire la acest aspect creat în ziua de Bobotează.
____________________________________________________________
Marea sărbătoare a Botezului Domnului a fost marcată de mulţime de olteniţeni. Aceştia au participat la Sfânta Liturghie şi la slujba de sfinţire a apei, care a amintit de Botezul Domnului Iisus Hristos în apa Iordanului.
Bisericile din Olteniţa au fost asaltate de credincioşi chiar dacă sărbătoarea a căzut într-o zi lucrătoare. Boboteaza sau Botezul Domnului se sărbătoreşte în fiecare an în data de şase ianuarie. Această zi împreună cu cea din 7 ianuarie marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă. Mii de credincioşi participă la slujba de Bobotează pentru a lua acasă Agheasma Mare, considerată făcătoare de minuni şi tămăduitoare de boli.
Biblia vorbeşte despre Ioan Botezătorul care a propovăduit venirea lui Iisus Hristos şi care i-a îndemnat pe iudei să se căiască pentru păcatele lor.
Considerându-l un prooroc cu mare har, locuitorii Ierusalimului se adunau de multe ori în locurile în care Ioan Botezătorul vorbea şi îi ascultau predicile despre Dumnezeu şi Împărăţia Cerurilor. Nu puţini erau cei care mergeau acolo pentru a fi botezaţi în râul Iordan. Ioan le spunea că el îi botează doar cu apa, dar că Fiul lui Dumnezeu când va veni îi va boteza cu Duh Sfânt.
În Sfânta Evaghelie se povesteşte că Iisus a venit în Galileea pentru a fi botezat de Ioan în apa Iordanului. De atunci, an de an, creştinii sărbătoresc Botezul Domnului, sau Boboteaza, considerată una dintre cele mai importante sărbători creştine.
În ziua de Bobotează credincioşii merg la biserică şi se roagă pentru sănătate, belşug şi prosperitate. Se crede că apa sfinţită în ziua de Bobotează poate vindeca boli grave, poate scăpa oamenii de patima alcoolului şi poate alunga spiritele rele. De asemenea, se spune că Agheasma Mare nu se alterează în timp, chiar dacă vasul în care este lăsată nu este acoperit.
Poate că aşa ar fi trebuit să fie şi apa care s-a sfinţit la biserica din centrul municipiului Olteniţa, unde anul acesta s-a procedat cu totul diferit faţă de alţi ani de 6 ianuarie.
Apă sfinţită tulbure sau cu gust şi miros de pesticide
La biserica “Sf. Nicolae” din centrul municipiului Olteniţa credincioşii s-au strâns încă de la orele dimineţii în număr destul de mare, în special pentru a lua din Agheasma Mare.
După Sfânta Liturghie a urmat slujba de sfinţire a apei de Bobotează în curtea interioară a bisericii săvârşită de preoţii bisericii părintele paroh şi protoiereu Marian Necula, părintele Marcel Veşteman, părintele Nicolae Ciobanu şi părintele diacon Valentin Veşteman.
Pentru prima dată de când există biserica “Sf. Nicolae” centru, apa a fost adusă cu maşina pompierilor din dorinţa noului părinte paroh al bisericii numit în luna februarie 2011. La o zi după sărbătoare, oamenii au reclamat că apa luată după slujbă a fost la unele persoane foarte tulbure, cea mai mare parte din credincioşi acuzând miros şi gust de pesticide.
Mulţi din credincioşi au reclamat aceste anomalii, alţi credincioşi au venit cu apa contaminată înapoi la biserică, cerând în schimb alta. Numai că butoiul de unde oamenii au fost serviţi cu apă a fost singurul de o capacitate foarte mare, pe care părintele Marian Necula l-a cerut societăţii Nutricom. După toate cercetările noastre, am aflat că butoiul preluat a avut rolul de a adăposti pesticide aduse pentru Nutricom, plasticul din care este făcut oprind mirosul şi urmele substanţelor care compun pesticidele. La biserica “Sf. Nicolae” existau butoaie curate pe care fostul paroh şi ceilalţi preoţi din biserică le foloseau în alţi ani, fără să se complice lucrurile şi să se creeze astfel de situaţii neplăcute.
Cât despre culoarea tulbure a apei încă nu se ştie cauza, dar mulţi din olteniţenii indignaţi de situaţia creată consideră că autoutilitara pompierilor nu a fost tocmai o sursă adecvată şi un mijloc bun de a transporta apa.
Anii trecuţi, apa pentru sfinţit la marea sărbătoare a Botezului Domnului a fost preluată în butoaiele cumpărate special pentru Bobotează ale bisericii, direct de la robineţi.
Nu ştim exact motivele scopurilor sale, se pare însă că părintele Marian Necula ţine cu tot dinadinsul să schimbe multe din obiceiurile şi legile bisericii, însă de fiecare dată finalul este unul nefericit. Mai grav este atunci când rămân urme amare atât sufleteşti cât şi de altă natură.
Laura Suzeanu