Asociaţia “Salve Romania” implementează proiectul “TO-BE”. Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin programul “Tineret în Acţiune”. Proiectul îşi propune să dezvolte un model de afirmare a identităţii tinerilor, în special a celor cu oportunităţi reduse sau care provin din comunităţi izolate, folosind metode de educaţie nonformală. Proiectul propriu-zis se desfăşoară în perioada 20-27 iulie 2013, cu participarea unor grupuri de tineri din Estonia, Finlanda, Ţara Galilor (UK – Wales) şi România. În perioada de pregătire a proiectului, tinerii din România au organizat o acţiune de strângere de fonduri, folosindu-şi imaginaţia şi spiritul antreprenorial. Aceştia au făcut bijuterii din materiale reciclabile, origami, quliling sau prăjituri de casă. Începând de vineri, Olteniţa este gazda grupurilor de tineri şi însoţitorilor acestora din cele trei state, programul de desfăşurare a proiectului derulându-se în diverse zone din municipiu şi chiar în zone rurale apropiate oraşului, pentru o mai bună prezentare şi informare faţă de oaspeţi, pentru a oferi o imagine aparte zonei noastre, a demonstra că România prin Olteniţa poate să se ridice la niveluri de calitate privind educaţia nonformală şi educaţia în general.
Preselecţia pentru proiectul TO-BE lansat de Asociaţia Salve Romania s-a desfăşurat prin programul “Tineret în Acţiune” şi cu participarea membrilor organizatiilor europene din Marea Britanie (Theater Cynefin-Wales), Finlanda (Helsinki Pioneers) şi Estonia (Karski -Nuia).

Vom reveni pe larg cu detalii privind desfăşurarea proiectului, rolul acestuia în viaţa tinerilor, jocurile folosite în socializare, iniţiere, precum şi importanţa proiectului pentru cunoaşterea personală, a obiceiurilor şi tradiţiei fiecărei ţări în parte. Teatrul de păpuşi din materiale reciclabile se desfăşoară sub directa îndrumare a Eugeniei Barbu. Muzica se simte, învaţă şi experimentează cu Andy iar dansul poate fi încercat, cunoscut, simţit alături de Steve, doi instructori experimentaţi şi profesori cu activitate în Marea Britanie. Workshop-urile au loc în fiecare zi la Liceul “Neagoe Basarab”.
În proiect sunt implicaţi 30 de tineri din Ţara Galilor, Finlanda, Estonia şi 10 elevi din Olteniţa.
Laura Suzeanu