Muzeul Civilizaţei Gumelniţa din Olteniţa se poate lăuda cu o frumoasă donaţie primită de curând din partea unei sculptoriţe. Olga Smolenschi a lăsat o operă care interesează foarte mult artiştii contemporani, în special critica din domeniul artei. Sculptoriţa a murit anul trecut lăsând în urma sa o operă interesantă, pe care familia care a moştenint-o a dorit să o lase unor muzee din România, mărturie a vieţii creatoare ce poartă semnătura Olga Smolenschi. Sculptoriţa a participat la expoziţii de grup cu lucrările sale, fără a organiza o expoziţie individuală. Lucrările sale sunt realizate din lemn, ghips sau marmură, alabastru, lut patinat, ceramic sau bronz.
Familia Lucia şi Ioan Fota, moştenitorii sculptoriţei, în dorinţa de a reda patrimoniului artistic românesc opera Olgăi Smolenschi, a organizat în perioada 21 ianuarie – 3 februarie o expoziţie personală la Cercul Militar Naţional, Sala Rondă, după cum ne spune directorul Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa, prof. dr. Done Şerbănescu. Expoziţia intitulată „In memoriam Olga Smolenschi” a prezentat publicului o selecţie din lucrările rămase după moartea sculptoriţei.
În aceeaşi dorinţă de a-i promova opera, familia moştenitoare a făcut câteva donaţii, către Muzeul de Artă „Casa Simian” din Rm.Vâlcea, către Muzeul de Artă din Baia Mare, către Muzeul Agriculturii din Slobozia – Ialomiţa, dar şi muzeelor din Ploieşti şi Olteniţa. Lucia Fota a ales Olteniţa datorită faptului că este o cunoscătoare şi admiratoare a sculptorului olteniţean Gheorghe Stănescu, o parte din creaţia artistului găsindu-se sub protecţia şi îngrijirea personalului muzeului olteniţean de arheologie.
Opera Olgăi Smolenschi va fi prezentată la Expoziţia Naţională de Artă Contemporană 2013 care va fi organizată în perioada 01-15 noiembrie 2013 la Muzeul Agriculturii din Slobozia –Ialomiţa de către UAP (Uniunea Artiştilor Plastici), Filiala Slobozia – Ialomiţa.
Directorul Şerbănescu ne informează că donaţia este alcătuită din 17 piese reprezentative ale sculptoriţei, urmând ca din dorinţa familiei Fota muzeul să mai primească alte două creaţii ale Olgăi Smolenschi. Alături de opera creatoarei, muzeul s-a îmbogăţit cu 3 farfurii din porţelan fabricate înainte de anul 1900, ce au aparţinut colecţiei personale a artistei. Potrivit directorului muzeului, vernisajul cu prezentarea operei sculptoriţei va fi organizat la muzeu în luna octombrie a.c. în prezenţa familiei moştenitoare. “Ne prinde bine acest patrimoniu, mai ales că nu avem bani să mai putem îmbogăţi zestrea noastră culturală.” declară pentru olteniteanul.ro Done Şerbănescu.
Membră a Uniunii Artiştilor Plastici, sculptoriţa Olga Smolenschi s-a născut la 19 august 1924 , în Cetatea Albă, Judeţul Cetatea Albă, Basarabia. După terminarea şcolii în oraşul natal, în 1943 a fost nevoită să se refugieze în România şi s-a stabilit la Bucureşti. A urmat cursuri de stenodactilografie şi s-a angajat la o societate de construcţii (în septembrie 1944) pentru a se întreţine material. În acelaşi timp a dat examen de admitere la Academia de Arte Frumoase pe care a absolvit-o în 1949, clasa profesorului Cornel Medera. A fost primită ca membru în Uniunea Artiştilor Plastici din România în iulie 2007.
Statutul de refugiată din Basarabia şi refuzul de a se înregimenta în curentul realismului socialist, au urmărit-o toată viaţa. Cu timpul s-a izolat şi a trăit discret, în culisele lumii artistice, singură.
Potrivit informaţiilor noastre din domeniul culturii, în ultima perioadă a creaţiei sale, Olga Smolenschi a păşit pe calea deschisă de Brâncuşi, îmbinând simbolismul artei populare cu modernismiul artei culte intrat in forţă după 1989. Astfel au rezultat opere de artă moderniste, la care sinteza ideii şi sinteza formei s-au contopit într-o creaţie care o pune pe artistă într-o descendenţă a liniei Brâncuşi – Gheorghe Apostu . A vândut şi a dăruit multe din lucrările sale. A decedat la 18 iunie 2012 la Bucureşti, la vârsta de 88 de ani.
Laura Suzeanu