Quantcast
Channel: 12 ani impreuna
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1667

VIDEO * Pentru o săptămână plină de energie pozitivă, la Olteniţa au răsunat tobele inimilor de români şi străini

$
0
0

Asociaţia Salve Romania a desfăşurat activităţile proiectului “TO-BE”, un schimb de experienţă şi tineri. Proiectul finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune şi-a propus să dezvolte un model de afirmare a identităţii tinerilor, în special a celor cu oportunităţi reduse sau care provin din comunităţi izolate, folosind metode de educaţie nonformală. Proiectul propriu-zis s-a desfăşurat în perioada 20-27 iulie 2013, cu participarea grupurilor de tineri din Estonia, Finlanda, Regatul Unit (Ţara Galilor -Wales) şi România.

 

Perioada workshopurilor a culminat cu un spectacol oferit olteniţenilor de către cei 40 de tineri în seara zilei de joi, 25 iulie, în centrul municipiului, apoi la Căminul SF. Gheorghe. Tinerii au creat astfel un show cu mare priză la publicul spectator, acelaşi spectacol fiind prezentat şi vineri, 26 iulie, ora 11.00, în centrul localităţii Chirnogi. “Pornind de la nevoia de exprimare a dorinţelor acestor tineri, un grup de iniţiativă, în colaborare cu partenerii pe care i-au cunoscut în proiecte similare. Proiectul TOBE mai poate fi înţeles şi ca englezescul To Be şi anume “a fi.” Tinerii aceştia au folosit tobele pentru a fi auziţi şi a li se remarca prezenţa, personalitatea, nevoia de afirmare şi de recunoaştere. TOBE îşi propune ca prin activităţile sale şi prin contextul intercultural, să creeze o polarizare şi o stimulare a tinerilor participanţi de a a avea curajul, de a se implica în problemele comunităţilor din care provin.” declară pentru olteniteanul.ro managerul de proiect, ing. Daniel Iulian Stan. În cadrul activităţilor zilnice grupurile de tineri cărora li s-au alăturat instructorii de dans, muzică şi confecţionat păpuşi au lucrat împreună în grupuri interculturale pe ateliere artistice.

 

Lucrul în echipă i-a apropiat pe tineri, parteneriatul artistic, prezenţa zilnică unii alături de ceilalţi au fost factorii ce au dus la multiple descoperiri individuale. Astfel au aflat despre problemele cu care se confruntă fiecare în ţara de unde provine, au descoperit ce îi apropie unii de alţii, gusturi comune dar şi ceea ce îi desparte sau diferenţele dintre ei. Oaspeţii din cele patru ţări au cunoscut împreună cultura românească, înţelegând care sunt situaţiile specifice unei convieţuiri multietnice (români şi rromi). “Faptul că rezultatele muncii lor de grup, sintetizată apoi în spectacolele prezentate, sunt oferite grupurilor dezavantajate care există în Olteniţa, va constitui un pas important în înţelegerea şi conştientizarea posibilităţilor de a se face utili unor grupuri ţintă cu probleme complexe. Astfel, propriile lor probleme vor fi comparate cu situaţii mult mai dramatice, această interacţiune aducând cu sine o maturizare a înţelegerii egocentric-subiective a realităţii specifice adolescenţilor şi o creştere a respectului de sine, a încrederii că efortul lor într-o muncă artistică poate influenţa în mod pozitiv viaţa altor persoane. Proiectul devine astfel un important exerciţiu pentru explorarea mecanismului, prin care tinerii îşi pot face simţită prezenţa în spaţiul comunităţii, cum îşi pot face auzită vocea.”, ne explică coordonatorul acţiunii, prof. de limba engleză la Liceul “Neagoe Basarab”, Violeta Ionescu. Workshopurile zilnice de dans, muzică, atelier de păpuşi au fost conduse de trei instructori. Păpuşile prezentate în spectacol, toate confecţionate din materiale reciclabile, au reprezentat un succes pe fondul muzicii şi dansului. Asociatia Salve Romania este organizatia gazda a proiectului TO-BE, schimb multicultural de tineri.

Liderii grupurilor celor patru ţări participante dar şi cei doi instructori britanici au fost cei care au oferit interviurile pentru olteniteanul.ro.

De remarcat şi amintit voluntarii români din proiectul TO-BE : Podocea Cristina, Mihai Vlad, Mică Oana, Ionescu Cristian, Răsuceanu Ioana, Stoianov Alexandru, Sava Florina, Marin Andreea, Paraschiv Cristiana, Costea Andrei, Răzvan Urzică. Managerul şi coordonatorul de proiect mulţumesc pentru implicare şi sprijin directorului Căminului pentru Bătrâni Neferu Luminiţa, celor două bucătărese Falcoş Vasilica şi Radu Luminiţa, care au contribuit la o parte din buna desfăşurare a acţiunii.

Laura Suzeanu


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1667

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48