Olteniţenii sunt de joi, 6 februarie, clienţii unor expozanţi sosiţi la Olteniţa şi organizaţi într-un târg vis a vis de Primăria Olteniţa. În jur de 8 producători autentici din zona Transilvaniei şi-au etalat produsele sub corturile albastre. Deşi nu se poate spune că iarna a fost mai blândă zilele acestea, micii producători au îndurat gerul, zăpada sub picioare pentru a fi pe placul consumatorilor care au dat târcoale unii să cumpere, alţii doar să se uite la produsele expuse la vânzare.
Valea Mărului de lângă Curtea de Arges, Mărginimea Sibiului, Braşov, sunt câteva din localităţile de unde provin expozanţii. Fie că vorbim de mici producatori, sau de ferme şi gospodării ţărăneşti, am văzut pe tejgheaua lor preparate din carne, brânzeturi, dulciuri, produse de patiserie, pâine de vatră pălincă. În egală măsură sunt promovate reţete strămoșești din județele de unde aceştia provin. De asemenea alături de produse alimentare, olteniţenii pot admira sau cumpăra în funcţie de buget produse ţărăneşti, rustice din lemn sau artizanale tocmai din inima ţării.
![]()
De obicei, un astfel de târg de bucate tradiţionale reprezintă un pol de atracţie pentru toţi cei care sunt în căutarea produselor româneşti autentice, a bucatelor realizate după reţete tradiţionale, cu ingrediente sănătoase, atent selecţionate. Unora dintre olteniţeni li s-au părut preţurile foarte mari, alţii au considerat că dacă producătorii au parcurs atâţia km, plătesc aici taxe şi cazare, produsele sunt ecologice, atunci este firesc să aibă şi preţurile pe măsură.
![]()
Producătorii spun că au venit pentru prima dată la Olteniţa iar pentru început vânzarea s-a dovedit a fi una satisfăcătoare.
Târgul îşi propune să promoveze fermierii şi producătorii de specialităţi tradiţionale de calitate, să ofere ocazia retrăirii atmosferei din vechiul sat românesc, în care astfel de evenimente reprezentau prilejuri de gustare a unor mâncăruri delicioase preparate tradiţional.
![]()
Gama produselor oferite la vânzare este largă: caşcaval simplu sau afumat din oate, brânză de burduf și telemea de oaie sau mixtă, cârnaţi, slănină de casă, jambon afumat, cârnăciori ardeleneşti, coaste afumate, tobă de casă, pâine de casă, telemea, produse afumate tradițional (cârnaţi ciobăneşti, costiţă țărănească, slăninuţă țărănească, pastramă țărănească de porc, pastramă țărănească de oaie, cotlet haiducesc, muşchiuleţ de porc) ciocolată de casă mixtă, alba sau cu cacao, nuga, halva, diferite feluri de rahat combinat cu cocos, prăjituri de casă.
Comercianţii ne spun că au plătit câte 600 de lei pentru cele 4 zile de şedere la Olteniţa excluzând cazarea şi drumul pe care tot ei le suportă. Ţinând cont de faptul că a fost prima lor vizită la Olteniţa, că pun al dispoziţie produse ce ajung mai rar pe mesele olteniţenilor, ca stau în frig şi sunt veniţi de la atâta distanţă, se putea ca autoritatea publică locală să facă o excepţie şi să le ofere gratuit locurile unde aceştia au staţionat pentru vânzare