Olteniţenii care au nevoie de analize medicale şi prin calitatea de asigurat au dreptul la investigaţii paraclinice gratuite, trebuie să aştepte mai mult de o lună. Sute de olteniţeni care se prezintă la laboratoarele de analize medicale pentru investigaţii, află că fondurile se termina foarte repede, afecţiunile de care suferă pot fi tratate cu amânare sau se pot face contra cost.

foto: bzi.ro
Banii alocați în fiecare lună se termină într-un timp foarte scurt, pacienţii fiind nevoiți să facă programări pentru analize, la o lună distanță de la data când pacientul le solicită.
Astfel, dacă pacienții vor neapărat să efectueze analizele medicale sunt nevoiți să scoată bani din propriul buzunar, chiar dacă sunt asigurați și beneficiază de ele gratuit.
”Noi le dăm banii lunar. Este treaba lor cum îi administrează, iar dacă rămân fără fonduri am înțeles că se fac liste de așteptare”, declară cei de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Călăraşi.
Cu două laboratoare private si două în spitalul olteniţean, bolnavii nu îşi pot efectua la termen analizele. Laboratorul din secţia de pneumoftiziologie şi cel din spital nu pot face analize cu plată pentru olteniţeni. Mai mult decât atât, în aceste laboratoare au acces numai pacienţii internaţi în secţiile din spital sau cei de la “pneumoftiziologie”, iar laboratoarele private epuizează fondurile foarte repede lăsând destui pacienţi pe tuşă.
Unul din aceştia ne spune că Legea Sănătăţii este foarte slabă, capitolul “sănătate” fiind unul uitat de lume : “Toată pălăvrăgeala cu Legea Sănătăţii e degeaba. Eu nu înţeleg ce rol are CAS în îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Bani nu are, injecţii nu face, nu atrage ajutoare, nu face proiecte, nu face nimic. Eventual mai dau câte o adeverinţă. În schimb noi plătim. După părerea mea aceste structuri judeţene trebuie urgent desfiinţate, iar banii alocaţi lor să fie redistribuiţi spitalelor.” declară olteniţeanul.
Ideea cu desfiinţarea nu ar fi una rea, în condiţiile în care sistemul de sănătate este dat peste cap, de la nivel local la nivel naţional.
Oamenii sunt de părere că dacă o viaţă întreagă cotizează la sistemul asigurărilor de sănătate, ar trebui să aibă posibilitatea la un moment dat de a-şi efectua un set de analize medicale gratuit şi asta fără să mai stea „la coadă“. „Eu am bilet de trimitere de la un medic specialist din policlinică pentru un test şi câteva analize medicale. Nu ştiu exact în ce dată voi fi programat, dar măcar ştiu că voi ajunge să-mi fac analizele luna aceasta după ce am aşteptat mai bine de 3 săptămâni“, ne-a declarat o altă pacientă.
Acum, în sezonul rece, consumul de servicii medicale este mai crescut decât în perioada caldă a anului.
Desigur, cei asiguraţi beneficiază de trimitere de la medicul de familie pentru laboratorul de analize şi, ca atare, de anumite reduceri ale costurilor investigaţiilor. Decontarea analizelor de laborator depinde însă de perioada lunii în care individul doreşte să i se recolteze probele biologice, pentru că, de regulă, gratuităţile se aplică în limita plafonului existent. “Noi nu putem da trimitere decât pentru anumite tipuri de analize medicale. Dacă pacientul necesită investigaţii mai amănunţite de atât, tot ce putem face e să îl trimitem către un specialist. Acesta le va prescrie setul de analize sau în funcţie de caz, trimitere la Bucureşti pentru internare iar acolo să facă alte investigaţii. Cât priveşte pacienţii care doresc setul de analize imediat iar la laborator fondurile sunt epuizate, dacă acesta dispune de mai mulţi bani, plăteşte integral analizele, dar sunt puţini cei care îşi permit un astfel de efort. Nici cei care primesc trimitere nu au garanţia decontării integrale a analizelor. Există situaţii în care, să zicem, pentru o investigaţie în valoare de 100 de lei, 90 de lei sunt decontaţi iar 10 lei sunt plătiţi de pacient”, ne spune unul din medicii de familie olteniţeni.