
foto arhiva | editia a4a
Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din municipiul Olteniţa, în colaborare cu Protoieria Olteniţa şi Clubul Elevilor, va organiza în perioada 15 aprilie – 31 mai, cu prilejul Sărbătoririi Paştelui, expoziţia de icoane şi simboluri creştine “Lumină din Lumina Învierii”. Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 15 aprilie, ora 11:00, în Sala Mare a Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa.
Totodată, în cadrul deschiderii expoziţiei se va desfăşura un concurs la care vor participa elevi de la şcolile din municipiul Olteniţa, aceştia fiind ulterior jurizaţi şi premiaţi în funcţie de lucrările expuse. De zece ani, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, în cooperare cu Protoieria Olteniţa şi Clubul Elevilor, organizează expoziţia – concurs de icoane şi simboluri creştine (icoane pe sticlă, ouă incondeiate, desene) “Lumină din Lumina Învierii”. În perioada 1 – 3 aprilie, muzeul olteniţean a organizat “Ziua Porţilor Deschise”, eveniment prilejuit de lansarea unui proiect de promovare a turismului din municipiul Olteniţa prin activităţi specifice şi punerea în valoare a Culturii Gumelniţa.
În a doua jumătate a mileniului al V-lea a.Cr., în partea de sud a României a evoluat Civilizaţia Gumelniţa, care şi-a luat numele după Măgura Gumelniţa ce se află la patru kilometri nord-est de municipiul Olteniţa. Civilizaţia Gumelniţa a fost cea mai avansată civilizaţie din Europa la acea vreme, purtătorii acestei civilizaţii fiind într-un stadiu de dezvoltare socială şi economică similară celor din civilizaţiile contemporane din Egipt şi Mesopotamia, considerate leagăne de civilizaţie ale omenirii. Aria de răspândire a acestei civilizaţii cuprindea toată Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, estul Bulgariei, ajungând în sud până la Marea Egee.
sursa: observatorcl.info