- Rețeaua formată din cadre medicale, traficanți și bolnavi închipuiți, destructurată de procurori
- Prejudiciu de cel puțin 60 miliarde lei
- Un polițist “sifona” din dosar și altul își îmbolnăvea ruda: urmăriți penal
- 4 miliarde, găsiți la salteaua doctoriției șpăgare
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași au destructurat o vastă rețea din Oltenița, prin care se acorda în fals pensionarea medicală a numeroase persoane, savârșindu-se un cumul de infracțiuni. Conform procurorilor rețeaua era format din “cadre medicale din Spitalul Municipal Olteniţa, Spitalul Prof. Dr. Alexandru Obregia Bucureşti, Spitalul Prof. Dr. Gerota Bucureşti, Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Olteniţa şi Casa Judeţeană de Pensii Călăraşi”, în timp ce beneficiari ai pensiilor măsluite sunt cel puțin 230 de persoane care, fie direct, fie prin intermediari ofereau șpăgi responsabililor pentru emiterea actelor false. Prejuduciul adus bugetului asigurărilor sociale este de cel puțin 60 miliarde lei vechi. Cercetările în dosar durează de doi ani de zile, însă rețeaua funcționează, conform procurorilor cel puțin din anul 2005. În acest caz, marți, 25 martie a.c. judecătorii Tribunalului Călărași au decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a patru persoane, celelalte persoane implicate fiind cercetate penal pentru mai multe infracțiuni. La nivelul societății se cunoștea foarte bine dimensiunea fraudării sistemului de pensii, însă este pentru prima dată când procurorii călărășeni destructurează o rețea de o asemenea anvergură. Trebuie menționat că succesul operațiunii se datorează și interceptărilor telefonice și ambientale făcute de structurile specializate în acest sens.
Șpăgarele, la bulău

foto: expressdecalarasi.ro
Marți, 25 martie, a.c. judecătorii Tribunalului Călărași au dispus arestarea pentru 29 de zile pentru BUSTAN LAURA IONELA –medic primar expertiză medicală în cadrul Casei Judeţene de Pensii Călăraşi – Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Olteniţa, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de folos pentru sine sau pentru altul cu consecinţe deosebit de grave, DUŢĂ VERONICA, asistent social în cadrul Casei Judeţene de Pensii Călăraşi – Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Olteniţa, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de folos pentru sine sau pentru altul cu consecinţe deosebit de grave, ENICĂ MARIOARA, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, complicitate la înşelăciune, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, MIHALACHE SOFIA pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, complicitate la înşelăciune, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Procurorii concluzionează că ”inculpatele Duţă Veronica, Bustan Laura Ionela, Enică Marioara şi Mihalache Sofia au săvârşit acte materiale de ordinul sutelor ce intră în conţinutul constitutiv al infracţiunilor pentru care au fost reţinute. Starea de pericol este dovedită de numărul foarte mare al persoanelor pensionate medical fraudulos pe baza unor acte medicale false şi în schimbul remiterii unor sume de bani.
Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Olteniţa funcţiona ca o adevărată societate comercială.
Orice persoană, fără afecţiuni medicale dacă dorea să se pensioneze medical lua legătura prin intermediar sau direct cu inculpatele Bustan Laura Ionela şi Duţă Verionica, stabileau tarifele ce trebuiau plătite celor două şi medicilor de specialitate care întocmeau acte medicale ce atestau un diagnostic fals”.
Lista bolnavilor inchipuiți
În acest dosar procurorii au avut de muncă, întrucât numărul persoanelor implicare este foarte mare. Procurorii au reținut că „din probele administrate în cauză, pe parcursul urmăririi penale a rezultat comiterea de către inculpaţi a infracţiunilor pentru care s-a început urmărirea penală. Astfel, din notele de redare a convorbirilor telefonice şi a celor purtate în mediul ambiental rezultă împrejurările în care sunt săvârşite infracţiunile. Notele de redare se coroborează şi cu declaraţiile cumpărătorilor de influenţă, consemnate înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. În cursul anilor 2005-2014 în baza unor acte medicale false şi în schimbul unor sume de bani, mai multe persoane au obţinut fără drept pensie medicală pentru afecţiuni psihice sau alte afecţiuni, în urma expertizării medicale la Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Olteniţa. Ca urmare a folosirii actelor medicale false, pe baza cărora au fost eliberate deciziile de pensionare medicală, persoanele beneficiare au încasat în mod injust de la bugetul public, suma totală de aproximativ 60 miliarde lei vechi cu titlu de indemnizaţie pensie medicală. Concret, în perioada 2006-2014 inculpatele Bustan Laura Ionela, medic la Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Olteniţa şi Duţă Veronica, asistent medical la Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Olteniţa, au primit de la…. citeste continuarea AICI