Quantcast
Channel: 12 ani impreuna
Viewing all 1667 articles
Browse latest View live

Funcţia de şef serviciu, din cadrul Serviciului Fiscal Orăşenesc Olteniţa, scoasă la concurs

$
0
0

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei publice de conducere vacantă de şef serviciu în cadrul Serviciului Fiscal Olteniţa, ce aparţine de Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Călăraşi.

Trezoreria Oltenita

Trezoreria Oltenita

Dosarele de înscriere pentru concurs se depun la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti, până pe 24 august şi trebuie să conţină formularul de înscriere,copia actului de identitate, copiile diplomelor de studii şi ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, copia carnetului de muncă sau, după caz, o adeverinţă care să ateste vechimea în muncă şi, după caz, în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice, cazierul judiciar, adeverinţa care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unităţile sanitare abilitate, declaraţia pe propria răspundere sau adeverinţa care să ateste că nu a desfăşurat activităţi de poliţie politică.

Proba scrisă a concursului se va desfăşura pe data de 4 septembrie, la ora 10:00, urmând ca …

Citeste mai mult AICI !


Aldis a vândut afacerile din agricultură producătorului de furaje Nutricom Olteniţa

$
0
0

Aldis Călăraşi, unul dintre primii zece producători de mezeluri de pe piaţa locală, a vândut divizia responsabilă de producţia agricolă şi de afacerile cu animale companiei Nutricom Olteniţa.

Aldis a vândut afacerile din agricultură producătorului de furaje Nutricom Olteniţa

Aldis a vândut afacerile din agricultură producătorului de furaje Nutricom Olteniţa | foto: zf.ro

“Grupul a vândut cu totul Aldis AP (atât activele, cât şi pasivele). Firma face parte din grupul Aldis şi este divizia care se ocupa de agricultură şi care exploata 2.000 de hectare de teren, cea mai mare parte luată în arendă. Firma deţinea şi 6.000 de oi, iar tranzacţia a inclus şi utilajele de la fermă”, au declarat surse din piaţă, fără să dea mai multe detalii în legătură cu preluarea.

De cealaltă parte, Gheorghe Dume, director general al Avicola Călăraşi, companie parte a grupului Nutricom Olteniţa, a confirmat preluarea: “Tran­zacţia se ridică la 30.200 de lei”. Dume nu a…..

Citeste mai mult AICI

Liga a 4-a / CSM Olteniţa, pe lista „scurtă” a favoritelor la titlul judeţean.

$
0
0

CSM Olteniţa, formaţie care din iarnă se află sub „bagheta” lui Virgil Bogatu e decisă să atace nu doar titlul de campioană judeţeană ci şi promovarea în liga a 3-a la finele sezonului care debutează pe 16 august.

Nu mai puţin de 6 noi jucători au fost transferaţi în această vară pentru a face obiectivul nu doar dezirabil ci şi perfect realizabil. Antrenorul Bogatu mizează pe doi fotbalişti de la Modelu care au avut o cointribuţie importantă la succesul echipei Înainte în sezonul precedent.

Premise pentru succes la Modelu există!. Baza sportivă a fost preluată în proprietatea Primăriei. Profesionalismul antrenorului dovedit şi în liga a 4-a este arhicunoscut. Transferurile au fost efectuate pentru a da echipei un suflu nou. Drumul spre performanţă este „bătătorit” nu doar cu intenţii de triunghiul Ţone – Piţoi – Bogatu.

Pe 16 august, CSM va fi la Pietroiu pentru a contabiliza primul succes. Lupta de la distanţă cu Venus şi Dunărea Ciocăneşti va fi atracţia noului sezon.

Antrenament CSM Oltenita | foto arhiva

Antrenament CSM Oltenita | foto arhiva

CSM Olteniţa – Lot de jucători

Portari:
Vlăduţ Ştef, Alexandru Mică, Bogdan Mică

Jucători de câmp:
Florin Barbu (Liga a 4-a Bucureşti), Constantin Bogdan, Daniel Catană, Robert Wincentovicz (Juventus Bucureşti), Cosmin Ghiţă, Iulian Cudalbu, Ştefan Porumbel, Daniel Chiriţă (Vulturii Brăneşti), Ciprian Hârtescu (Înainte Modelu), Petrică Ungureanu (Înainte Modelu), Florin Anghel (Juventus Bucureşti), Alexandru Tilintoi, Alexandru Lincan, Mihai Frătescu, Gabriel Stoica, Cristian Pintea, Sebastian Dociu, Marius Penu.

Antrenor
Virgil Bogatu

Preşedinte
Ion Piţoi

Vezi cu cine si unde joaca oltenitenii meciurile din turul campionatului, intra AICI !

Cum să ne ferim de caniculă – recomandări de la DSP Calarasi

$
0
0

 

Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Călăraşi aduce în atenţia populaţiei recomandările în vederea prevenirii incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi crescute :

–        evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

–        dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

–        ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;

–        purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

–        pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;

–        beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

–        Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

–        evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

–        consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

–        evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) ; atentionam persoanele din mediul rural sa evite pe cit posibil efectuarea muncilor agricole in intervalul 11-17 .Aceste activitati se vor desfasura in afara acestui interval orar iar in  momentul deplasarii catre locul de prestare a activitatii agricole se va avea in vedere asigurarea apei potabile.

–        aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

–        păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

foto: olteniteanul.ro

foto: olteniteanul.ro

Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

–        inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

–        tineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.

–        deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

–        stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.

–        inchideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

Recomandări  pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor

o   Pentru sugari şi copiii mici:

–        realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer.

–        sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin  introducerea de alimente noi în această perioadă.

–        se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicit.

–        copilul va fi imbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale commode.

–        nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu caciuliţă sau pălăriuţă pe cap.

–        copiii vor primi apă plată sau apa cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate.

–        mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzator cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o  igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală.

–        la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.

–        atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi obligatoriu seara la culcare , iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de cate ori este nevoie.

o   Pentru copiii preşcolari şi scolari:

–        alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete.

–        se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor.

–        copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă având capul protejat de pălăriuţe.

–        scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere şi numai în ape autorizate sanitar.

–        copiilor preşcolari şi şcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.

Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice:

–        creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

–        hidratare corespunzatoare cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi.

–        alimentaţia va  fi predominat din legume şi fructe proaspete .

–        se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.

–        este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei

–        se va evita circulaţia în perioadele de vîrf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălărie .

–        persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

–        menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.

Obligaţiile angajatorilor prevazute de OUG 99/2000 :

„ În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

A.Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

a)reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

b)asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

c)alternarea efortului dinamic cu cel static;

d)alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

B.Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

a)asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

b)asigurarea echipamentului individual de protecţie;

c)asigurarea de duşuri.”

sursa: editia.ro

Ziua Porţilor Deschise pe şantierul arheologic Sultana-Malu Roşu – Mânăstirea

$
0
0
Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti organizează astăzi, 14 august 2014, Ziua Porţilor Deschise, Ediţia a XII-a, de pe şantierul arheologic Sultana-Malu Roşu, com. Mânăstirea, jud. Călăraşi. Potrivit Biroului de presă al Primăriei Călăraşi, cu această ocazie, începând cu orele 10:30, cei interesaţi pot vizita şantierul arheologic şi pot admira unele dintre cele mai interesante descoperiri din campania de anul acesta.
foto: editia.ro

foto: editia.ro

Cercetările de pe şantierul arheologic Sultana-Malu Roşu se desfăşoară în cadrul proiectului Începuturile civilizaţiei europene. Neo-eneoliticul la Dunărea de Jos al cărui obiectiv principal este cunoaşterea societăţii umane din sudul României, între mileniile VI-IV î.Chr. Proiectul vizează cercetarea mai multor situri arheologice din sudul României, iar la nivel instituţional reprezintă o colaborare între Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul Judeţean Teleorman, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Judeţean Buzău şi Muzeul Romanaţiului Caracal.

Tot cu această ocazie va avea loc prezentarea rezultatelor proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală, ediţia a V-a, desfăşurat în perioada 21 iulie – 10 august 2014. Inittial, în intervalul 2010-2011, acest proiect a avut drept scop reconstituirea unei locuinţe preistorice aparţinând culturii Gumelniţa (a doua jumătate a mileniului al V-lea î.Chr.) şi urmărirea în timp a modului de degradare a acesteia. În anii 2012 – 2013 s-a avut în vedere extinderea obiectivelor iniţiale, în scopul unei înttelegeri mai bune a modului de viată preistoric. Astfel, s-a urmărit efectuarea unor activităţi şi obiecte specifice civilizaţiei Gumelniţa. Activităţile vizate implică prelucrarea unor materii prime specifice perioadei respective (lemn, os, corn, silex, piatră, lut, piele etc.), care să ne permită obţinerea unor obiecte asemănătoare cu cele preistorice (unelte, arme, piese de podoabă, accesorii vestimentare). Procesul de prelucrare s-a realizat cu tehnici preistorice, fără utilizarea unor instrumente moderne. În anul 2014 s-au continuat aceste activitătti, dar s-a avut în vedere si realizarea unei alte constructii experimentale (un bordei neolitic).

Echipa de implementare a proiectului este rezultatul unui parteneriat între Muzeul Naţional de Istorie a României, Asociaţia Română de Arheologie, Muzeul Municipiului Bucuresti, Primăria Comunei Mânăstirea (jud. Călăraşi), Muzeul Dunării de Jos Călărasi, Primăria Municipiului Călăraşi, Muzeul Municipiului Călăraşi, Universitatea „Valahia” din Târgoviste, cu sprijinul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti si suportul firmei Izocon MC Călărasi, informează Biroul de presă al Primăriei Călăraşi.

sursa: editia.ro / partener olteniteanul.ro

Accident / O tanara din Oltenita, in stare grava dupa ce a fost lovita pe trecerea de pietoni

$
0
0

La data de 13 august a.c., R. Doina, de 42 ani, din comuna Chirnogi, judeţul Călăraşi, a condus un autoturism pe bulevardul Tineretului, din Olteniţa, şi a surprins şi accidentat grav pe L. Mariana, de 29 ani, din localitate, care se angajase în traversarea drumului prin loc marcat şi semnalizat corespunzător.

În urma accidentului, pietonul a fost transportat la Spitalul Olteniţa pentru primirea de îngrijiri medicale.

Poliţiştii au testat conducătorul auto cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Trecere de pietoni pe bdul Tineretului / foto arhiva

Trecere de pietoni pe bdul Tineretului / foto arhiva

O masina a ars ieri pe Soseaua Calarasi. Focul a fost pus intentionat ! FOTO

$
0
0

Un echipaj de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Oltenița au intervenit pe raza localităţii, pe Șoseaua Călărași, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta cu flacără şi mult fum la nivelul unui autoturism

 

foto: olteniteanul.ro

foto: olteniteanul.ro

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric produs la nivelul conductorilor electrici din zona compartimentului motor al vehiculului

 

În data de 13.08.2014, ora 17.11, pompierii militari din cadrul Detașamentului Oltenița au fost solicitaţi, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza localităţii, pe Șoseaua Călărași, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul unui autoturism staționat (înmatriculat în Călărași), proprietate individuală, aparținând lui Marius B.

La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi cu fum dens la nivelul compartimentului motor al autoturismului.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric produs la nivelul conductorilor electrici din zona compartimentului motor al vehiculului.

Un echipaj specializat de stingere din cadrul Detașamentului Oltenița s-a deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 10 minute.

În urma incendiului au ars: conductori electrici, elemente din plastic și componente din structura bordului vehiculului.

 

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea vehiculului

Un copil de 12 ani din Oltenita a fost muscat de vipera in timp ce se afla in vacanta la Colibița

$
0
0

Un băiat în vârstă de 12 ani a ajuns, vineri după-masă, în stare gravă la spital după ce a fost muşcat de un şarpe în zona lacului de acumulare Colibiţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, situat la poalele Munţilor Călimani.

vipera romaneasca | foto: wikipedia.ro

vipera romaneasca | foto: wikipedia.ro

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, copilul a fost preluat de la o pensiune turistică din zonă de către echipajul de prima ajutor al SMURD Bârgău.

Având în vedere că starea de sănătate a pacientului se înrăutăţea, a fost chemat în ajutor echipajul de terapie intensivă mobilă, care l-a transportat pe băiat la Spitalul de Urgenţă Judeţean din Bistriţa.

foto: health.com

foto: drumetii.ro

 

UPDATE
Medicii confirmă: șarpele care l-a mușcat de picior pe băiatul de 12 ani, vineri, la Colibița, a fost unul veninos, însă nu se știe cu exactitate specia din care face parte. Copilul, care se află în continuare sub supraveghere medicală la Secția de Pediatrie a Spitalului de Urgență Județean Bistrița-Năsăud, se simte bine.

Starea lui de sănătate este însă monitorizată cu atenție de către medici, pentru a se asigura de faptul că veninul care i-ar fi pătruns în corp a fost eliminat complet. Șarpele veninos a reușit să îl muște pe copil de unul dintre degetele de la picior, și nu de gambă, cum se anunțase inițial.

Surse medicale au spus pentru Vocea Transilvaniei faptul că se presupune că șarpele ar fi fost chiar o viperă. De altfel, zona Colibița este una cunoscută pentru prezenţa viperelor.

Copilul se afla la Colibiţa în vacanţă şi este din Olteniţa, judeţul Călăraşi.

sursa: bistriteanul.ro / voceatransilvaniei.ro


Se anunta COD ROSU de party in weekend! Vineri si Sambata, doua petreceri de pomina in AQUA SUMMER CLUB

$
0
0

Daca e weekend, e soare si ..MAARE SARBATOARE !

Vineri, 15 august, de Sf Maria, ii sarbatorim pe Maria, Marian, Marina …dar si pe George, Cristi, Alex, Cezar, Flori , ca si ei sunt party people! Incepand cu ora 22:00, esti asteptat in clubul de vara din incinta AQUA PARC pentru primul party al weekendului.

Sambata, 16 august, o luam de la capat, in petrecerea de main! Cocktail-uri, shoturi si super oferte la J&B si Absolut Vodka!

Music by: Dj Body & Dj Pitzy

INTRAREA ESTE LIBERA IN AMBELE SERI !

Rezervari: 0766595487

Party !

Party !

Spectacol UNIC: Alexandra Usurelu, concert cu orchestra Radio in Parcul Titan. Se intampla maine!

$
0
0
Alexandra Ușurelu, 40 de instrumentiști, un dirijor și un spectacol unic: Alexandra Ușurelu cu orchestra, sâmbătă, pe insula Artelor, de la ora 20:30.
 
După încheierea cu succes a turneului #cevaseintamplaTour, Alexandra Ușurelu pregătește un eveniment unic: Alexandra Ușurelu cu orchestra simfonică, sub bagheta lui Andrei Tudor.
Alexandra Usurelu cu orchestra_pentru online
Sâmbătă, 16 august, Alexandra, apreciată pentru vocea caldă și sensibilitatea interpretării, va urca pe scenă alături de o parte din orchestra Radio, alături de 40 dintre cei mai buni muzicieni din România, pentru a da o altă dimensiune cântecelor sale. Alături de ea, pe scenă, vor fi și producătorul și compozitorul Bobby Stoica, muzicianul argentinian nominalizat la premiile Latin Grammy, Mariano Castro, percuționistul Dan Încrosnatu și contrabasistul Răzvan Cojanu.
 
“Un vis la care n-am îndrăznit să sper așa devreme, a fost îndeajuns de curajos încât să devină realitate. Visul meu de a cânta cu o orchestră simfonică se va împlini peste câteva zile. Este ceva unic să-mi pot cânta și asculta melodiile îmbrăcate în sunetele a 40 de instrumente. Sună ca-n povești. Este o emoție rară pe care sper s-o împart cu cât mai mulți oameni la concert.”  declară Alexandra.
Alexandra Usurelu si o parte din orchestra Radio, la repetitii

Alexandra Usurelu si o parte din orchestra Radio, la repetitii

 
Majoritatea pieselor reorchestrate special pentru acest eveniment, se vor găsi și pe primul album al Alexandrei, care se va numi “La capătul lumii” și va fi lansat în octombrie anul acesta.

Concertul, care se desfășoară în cadrul Ave Maria Symphonic Pops, organizat de Primăria Sectorului 3 București, va avea loc pe insula Artelor din Parcul Titan, la ora 20.30, și promite a fi printre cele mai sensibile concerte ale anului. 

Accesul la eveniment este gratuit.

 

Cum să ne ferim de caniculă – recomandări de la DSP Calarasi

$
0
0

 

Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Călăraşi aduce în atenţia populaţiei recomandările în vederea prevenirii incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi crescute :

–        evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

–        dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

–        ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;

–        purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

–        pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;

–        beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

–        Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

–        evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

–        consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

–        evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) ; atentionam persoanele din mediul rural sa evite pe cit posibil efectuarea muncilor agricole in intervalul 11-17 .Aceste activitati se vor desfasura in afara acestui interval orar iar in  momentul deplasarii catre locul de prestare a activitatii agricole se va avea in vedere asigurarea apei potabile.

–        aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

–        păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

foto: olteniteanul.ro

foto: olteniteanul.ro

Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

–        inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

–        tineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.

–        deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

–        stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.

–        inchideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

Recomandări  pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor

o   Pentru sugari şi copiii mici:

–        realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer.

–        sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin  introducerea de alimente noi în această perioadă.

–        se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicit.

–        copilul va fi imbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale commode.

–        nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu caciuliţă sau pălăriuţă pe cap.

–        copiii vor primi apă plată sau apa cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate.

–        mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzator cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o  igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală.

–        la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.

–        atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi obligatoriu seara la culcare , iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de cate ori este nevoie.

o   Pentru copiii preşcolari şi scolari:

–        alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete.

–        se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor.

–        copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă având capul protejat de pălăriuţe.

–        scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere şi numai în ape autorizate sanitar.

–        copiilor preşcolari şi şcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.

Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice:

–        creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

–        hidratare corespunzatoare cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi.

–        alimentaţia va  fi predominat din legume şi fructe proaspete .

–        se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.

–        este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei

–        se va evita circulaţia în perioadele de vîrf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălărie .

–        persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

–        menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.

Obligaţiile angajatorilor prevazute de OUG 99/2000 :

„ În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

A.Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

a)reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

b)asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

c)alternarea efortului dinamic cu cel static;

d)alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

B.Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

a)asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

b)asigurarea echipamentului individual de protecţie;

c)asigurarea de duşuri.”

sursa: editia.ro

Artizanele retelei de pensionari ilegale de la Oltenita raman in arest

$
0
0
Doctoriţa şi asistenta din Olteniţa, creierul unei afaceri cu pensii ilegale de invaliditate, în valoare de 6 milioane de lei, rămân în arest. Magistraţii călărăşeni au prelungit, la sfarsitul lunii august, mandatele de arestare preventivă pentru Laura Ionela Bustan, medic primar la Cabinetul de Expertiză Medicală Olteniţa din cadrul Casei Judeţene de Pensii Călăraşi şi […]

Accident mortal la Frumușani!

$
0
0
În seara de 9 septembrie a.c., L. Marian, de 47 ani, din Bucureşti, a condus un autoturism pe DN 4, în afara localităţii Frumuşani, şi a surprins şi accidentat mortal pe D. Cristian, de 56 ani, din municipiul Olteniţa, care s-a angajat în traversarea drumului prin loc nepermis şi fără să se asigure. Poliţiştii au […]

Un barbat din Calarasi, arestat preventiv dupa ce s-a dat drept medic militar

$
0
0
Un bărbat de 65 de ani din judeţul Călăraşi a fost arestat preventiv pentru înşelăciune, după ce s-a dat drept medic militar şi a înşelat o bătrână din Brăila. Poliţişti de la Biroul Proximitate şi Ordine Publică Brăila l-au depistat pe Nicolae C., de 65 de ani, din comuna Dor-Mărunt, judeţul Călăraşi, având asupra sa […]

15 septembrie – începutul noului an școlar și Ziua Internațională a Democrației

$
0
0
“Fără școală să nu aștepte nimeni nici părinți buni, nici fii buni, și prin urmare nici stat bine organizat și bine cârmuit și păstorit” – Ion Heliade Rădulescu ”Fără o școală care să cultive curiozitatea, libertatea de afirmare, dorința de autodepășire, respectul pentru diversitate, învățarea din eșecuri, acceptarea diferențelor, practicarea toleranței, înțelegerea trecutului, acțiunea în prezent […]

Liga a IV-a / Venus câştigă derby-ul de la Chirnogi. Olteniţa rămâne neînvinsă!

$
0
0
Sâmbătă după-amiază s-au desfăşurat partidele din cadrul etapei a 5-a a Ligii a IV-a. CSM Olteniţa bifează a 5-a victorie stagională câştigând la Lehliu cu 3-1 în faţa Victoriei. Venus Independenţa bate cu 3-1 la Chirnogi în derby – ul etapei, acelaşi scor înregistrându-se şi la Ciocăneşti, Dunărea obţinând toate cele trei puncte în faţa […]

Judetul Calarasi / Cea mai buna recolta la porumb din ultimii 20 de ani

$
0
0
Fermierii din judeţul Călăraşi dau zor să strângă ultimele roade din câmp. Mulţumirea agricultorilor este pe măsura efortului depus: recolta la porumb este peste aşteptări. În ultimii 15-20 de ani nu s-a mai văzut aşa ceva în Bărăgan. “Este foarte, foarte bună. În zonele de terasă am obţinut şi 9.400 kg/ha. Nu s-a mai întâlnit […]

Accident la Plătăreşti. Un barbat s-a prabusit cu parapanta de la 30 de metri

$
0
0
Un elicopter SMURD a aterizat în judeţul Călăraşi pentru a prelua un bărbat, rănit grav, care a căzut cu parapanta. Victima a scăpat ca prin minune cu viaţă în urma căderii de la 30 de metri. UPDATE. Martorii care au asistat la accident spun că tânărul, în vârstă de 29 de ani, a urcat pe […]

VIDEO / Un oltenitean i-a lasat cu gura cascata pe antrenorii de la Vocea Romaniei

$
0
0
“E barbat sau femeie? Gagiu? Gagica?”. Singurul concurent care i-a lasat fara cuvinte pe antrenori Marti, 16 septembrie, s-a dat startul celui mai spectaculos show pe care il poti urmari la televizor in aceasta toamna! Antrenorii, pentru prima oara intr-o noua formula,  – Loredana, Smiley, Marius Moga si Tudor Chirila –  au dat startul competitiei […]

Announcement: You & Me Oltenita angajeaza bucatareasa, preparator fast-food, vanzatoare, sofer livrari

$
0
0
“You and Me“, cu sediul in str Portului 8A, vis-a-vis de Pompieri, angajeaza: Bucatareasa Preparator fast-food Ajutor preparator fast-food Vanzatoare Sofer livrari Se ofera conditii de lucru la standarde UE si salariu motivant. Experienta in domeniu constituie un avantaj! Relatii la telefon: 0721812921
Viewing all 1667 articles
Browse latest View live