Patruzeci și șapte de câini și trei pisici au fost sterilizate și microcipate duminică, 23 august, cu prilejul primei campanii sociale de sterilizare în masă demarate de Asociația de Salvare și Îngrijre a Câinilor din Oltenița.
Toate patrupedelor aduse la cabinetul veterinar din caravana Fundației Roumanian Animal Resque, care a întreprins operațiile cu sprijinul financiar oferit de Fundațiile Anne Christine Dexter (Marea Britanie), Help Hinden Roemenie-Olanda și RAR (SUA), au fost femele, iar operațiile au decurs bine, fără incidente majore. Doctorul Ștefan Aurelian a declarat pentru Oltenițeanul că incidentele se înscriu în limitele normale ale unei astfel de intervenții chirurgicale în masă. Echipa medicală româno-engleză a fost formată din medicul Ștefan Aurelian, Ruth Osborne, asistenta șefă, și David Murphy, asistent. Cei trei au sterilizat și oferit asistență patrupedelor timp de douăsprezece ore. Un ajutor de nădejde s-au dovedit voluntarii oltenițeni, care împreună cu o doamnă venită special din București, au dat o mână de ajutor personalului medical.
Campania întreprinsă ieri la Oltenița a vizat în special adoptatorii de câini metis și mai puțin celor care dețin un câine de rasă. Organizatorii doresc ca această inițiativă să rămână una socială, militând pentru sterilizare, pe care o consideră o metodă „umană” și modernă de combatere a înmulțirii necontrolate a animalelor comunitare, precum și de îmbunătățire a calității vieții.
Oltenițenii s-au putut prezenta la cabinet cu mai multe animale, așa încât recordul zilei de ieri a fost stabilit către o bătrânică conștiincioasă din Oltenița, care, cu ajutorul voluntarilor, a adus la cabinet 3 câini metis.
Majoritatea beneficiarilor au fost persoane cu un venit redus, pensionari sau șomeri. În Oltenița, prețul unei sterilizări variază între câteva zeci de lei și poate ajunge și până la 300 de lei, în funcție de talia și sexul animalului.
Campania continuă și în această toamnă, când vor fi sterilizate și animalele fără stăpân care trăiesc pe lângă instituțiile din Oltenița.
Fundația Roumanian Animal Resque a adus în România un concept de servicii medicale pentru animale ambulatorii, preluat din străinătate, astfel că 8 medici veterinari și tot atâția asistenți desfășoară campanii de sterilizare în masă în toate orașele din țară, la cerere. Medicul român care a venit la Oltenița face astfel de intervenții de peste 3 ani.
Asociația A.S.I.C.O. funcționează din anul 2013 și s-a implicat activ în promovarea adopției câinilor care trăiesc în adăpostul din Oltenița. Prin intermediul acesteia, 140 de câini au fost adoptați de familii din toată Europa, unii dintre ei ajungând premiați la concursuri și apărând în publicații internaționale.
Străinii preferă câinii metis datorită rezistenței la frig și imunității pe care au căpat-o, dar și pentru inteligența de care aceștia dau dovadă.
În urma sterilizării, animalele nu mai sunt violente, iar în urma crotalierii acestea intră în baza de date a Protecției Animalelor, de unde se poate verifica istoricul acestora. De pildă, în eventualitatea unei mușcături, se poate afla dacă este nevoie sau nu de vaccin antirabic.