Cancelaria Liceului “Neagoe Basarab” din Olteniţa a găzduit premierea elevilor care au obţinut diplomele DELF. Inspectorul şcolar de limbi străine, prof. Dorina Jelescu, a fost cea care a înmânat elevilor liceului certificatele DELF după susţinerea concursului în limba franceză. Diplomele vor fie liberate în primăvara anului viitor de Ministerul Educaţiei din Franţa. Inspectorul Dorina Jelescu a felicitat elevii câştigători şi profesorii de limbă franceză care îi pregătesc. Diplomele d’Etudes en Langue Francaise (DELF) sunt o premieră la nivelul judeţului Călăraşi, după cum a declarat inspectoarea Dorina Jelescu. “Aceste diplome au recunoaştere internaţională, care atestă competenţele de exprimare orală şi în scris ale elevilor. Examenele au fost concepute pe mai multe niveluri de competenţă A1şi A2, B1şi B2. La aceste examene au participat 63 de elevi din tot judeţul, 58 dintre ei au reuşit să treacă de acest examen.” spune prof. Jelescu.
Profesoara de limbă franceză a liceului, Doina Şerban, ne explică forma concursului. “Este similar celui din limba engleză Cambridge. A1 este nivelul începătorilor iar A2 următorul nivel. La primul nivel participă clasa a V-a şi a VI-a, iar nivelul A2 este echivalentul claselor a VII-a şi a VIII-a. B1 este nivelul pentru clasele a IX-a şi a X-a iar B2 pentru clasele a XI-a şi a XII-a. Diplomele sunt eliberate de Ministerul Educaţiei din Franţa, Institutul Francez din România este cel care colaborează cu ministerul francez, prin ei se desfăşoară toate aceste concursuri. Instituţia colaborează cu Asociaţia profesorilor de limbă franceză cu filiala la Călăraşi. Subiectele sunt destul de dificile pentru că nu se fac în liceu, manualele din România de asemenea nu conţin cunoştinţe care să le fie de folos elevilor la aceste examene. Cu atât mai mult cu cât orele de limbă franceză sunt puţine: 2 sau 3 ore pe săptămână. La clasa a XI-a noi cumpărăm manuale cu casetă şi CD pentru completarea cunoştinţelor de la clasă. Concursurile în limba engleză sunt mult mai simple decât cele la franceză, sunt mult mai multe posibilităţi de învăţare la engleză.” susţine prof. Şerban.
Alături de cei 15 elevi din Olteniţa, au mai obţinut diplome DELF alţi trei elevi din Şoldanu, Spanţov şi Chiselet.
Două dintre elevele Liceului Neagoe Basarab au susţinut examenul la Institutul Francez, iar celelalte 13 eleve la Călăraşi.
Diplomele DELF au fost create în anul 1985 de Ministerul francez al educaţiei, iar începând cu luna octombrie 2005, cunosc o profundă transformare. Fiecare nivel este evaluat pe 100 de puncte (25 puncte pentru fiecare probă).
Laura Suzeanu