Primarul Petre Ţone a început să facă economii pe seama populației într-un segment ce necesită de fapt multă atenţie din partea acestuia. Fără un viceprimar, cu o populaţie din ce în ce mai deprimată de situaţia generală din municipiu, cu numărul din ce în ce mai mare al celor care fac glume neinspirate pe seama fetelor sau femeilor mai oacheşe pe străzi, cu tot mai puţine posibilităţi de recreere şi activităţi culturale, Olteniţa a devenit un oraş lugubru, cufundat în beznă nu doar electric ci şi social, moral, economic. De o bună bucată de timp oamenii trăiesc într-o beznă totală pe aproximativ toate străzile municipiului. Probabil că primarul aşa consideră că se conduce un municipiu ori că trebuie făcute economiile şi să strângă șurubul, pentru a acoperi anumite cheltuieli spunem noi după un an de mandat. După cum ştim a trecut déjà un an de când s-au cheltuit nişte bani în preajma alegerilor locale.

Str Argesului, 2009 ( arhiva – primariaoltenita.ro)
Iluminatul public de pe un important bulevard este oprit noaptea
Mai mulţi locuitori de pe Bd. 1 Decembrie se întreabă de ce după ora 23,00 se întrerupe iluminatul public, acolo unde echipa Costinel Milescu-Florian Cercel reuşise să aducă lumină, unde oamenii puteau merge liniştiţi fie seara fie dimineţile devreme fără teama de a fi agresaţi de vreun infractor, de a fi victimele anumitor fapte antisociale. Un mediu social cu multe “oi negre”, persoane certate cu munca şi cărora le place să trândăvească, ce caută să câştige uşor bani şi cel mai adesea recurg la furt, este unul periculos pentru cealaltă parte de societate dornică de civilizaţie. Vom ajunge în astfel de condiţii să auzim cât de curând de femei agresate pentru a li se fura poşetele pe stradă ori bijuteriile. Cei care au trecut serile trecute prin zonele mărginaşe după ora 22,00 au trăit clipe de groază mergând prin întuneric, aşteptându-se ca la fiecare pas să poată fi atacaţi pe strada. De asemenea, cei care lucrează spre ore târzii sunt foarte indignaţi de situaţia actuală din acest oraş cufundat în beznă, care altădată strălucea de curăţenie, iluminat public, viaţă socială. Una din persoanele care lucrează în zona Lukoil se plânge că îi este teamă să plece singură de la serviciu, ori să stea acolo în astfel de condiţii când municipiul este slab iluminat. Există de asemenea persoane cu program matinal, ce sunt nevoite să plece spre Bucureşti către locurile de muncă foarte de dimineaţă. Am stat de vorbă cu aceste persoane care ne-au declarat că dacă noi nu facem nimic, vor aduce televiziunile naţionale să se ştie cum a ajuns municipiul nostru, deşi celălalt primar le făcuse lumină. Între aleile din zona blocurilor ce duc spre de Bd. 1 Decembrie, acolo unde altădată stâlpii aveau becuri, acum domneşte bezna totală.
Pe multe străzi nu se schimbă becurile arse
Sunt străzi unde nu se schimbă becurile. În zona blocului C2 de pe str. Alex. Iliescu poţi calca lejer strâmb sau “în gropi” seara dacă eşti cumva un trecător prin zonă. Iar dacă locuitorii de acolo au cerut rezolvarea problemei iluminatului public unde lipseşte cu desăvârşire, răspunsul primarului către cetăţenii veniţi într-o audienţă a fost “Nu vă fac nici o lumină că nu m-aţi ales.”, un răspuns după cum se vede foarte bine inspirat, inteligent, plin de condescendenţă, înţelegere, empatie faţă de nişte oameni pe care actualul primar fie că vrea, fie că nu îşi doreşte, ar trebui să-i respecte, indiferent că l-au ales sau nu, cu atât mai mult cu cât trăim într-o societate democrată, unde fiecare este liber să aleagă, unde votantul poate pune ştampila unde doreşte, chiar dacă convine sau nu părţii adverse. Pentru unele persoane ideile comuniste nu au dispărut încă din concepţii, acţiuni, gânduri.
…şi iată cum ne întoarcem la epoca de piatră…
Situaţia actuală este una de epocă de piatră, astfel încât toţi ar trebui să mergem la somn o data cu găinile, nu cumva să ne prindă bezna pe străzi. Pericolul unui eventual atac la genţi, buzunare, persoane poate fi urmat foarte bine de spart de maşini ori cauciucuri taiate, fiindcă pe beznă se recurge la orice astfel de act de eventuali infractori, de cei care sunt certaţi cu legea sau cu buna convieţuire în societate şi slavă Domnului avem, deşi ne-am dori să nu existe.
Mai mulţi locuitori din municipiu s-au adresat de nenumărate ori autorităţii locale, însă, de fiecare dată s-au ales doar cu promisiuni în ceea ce priveşte iluminatul public sau răspunsuri asemănătoare cu cel de mai sus. Oamenii se plâng că sunt zone unde se înlocuiesc cu greu becurile arse sau nu se înlocuiesc deloc. Din acest motiv, lanterna a devenit din nou un accesoriu obligatoriu ca pe timpul răposatului preşedinte dictator, iar întunericul de pe străzile din Olteniţa a devenit o condiţie ideală pentru infractori.
Probabil că dacă nu se va face nimic în toate sensurile de a ne ridica la suprafaţă, atât moral, cât şi social, financiar, cultural, administrativ, Olteniţa cu tot ce mai vieţuieşte aici riscă să ajungă un loc sumbru, cu oameni condamnaţi să suporte consecinţele lipsei responsabilităţii civice a factorilor de răspundere, consecinţele unor răutăţi gratuite, gândiri negativiste, să suporte consecinţele lipsei de înţelegere a semenului.
Laura Suzeanu